Mens & Vrije Tijd Alveringem organiseert op zaterdag 21 april 2018 een bezoek aan het monumentale kartuizerklooster van Neuville-sous-Montreuil en de middeleeuwse stad Montreuil-sur-Mer in Noord-Frankrijk (Pas-de-Calais).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vinden honderden vluchtelingen, vooral uit de frontstreek van de Westhoek, een onderkomen in de Chartreuse van Neuville-sous-Montreuil, een voormalig kartuizerklooster in Noord-Frankrijk. In en rond de gebouwen van de oude abdij wordt in april 1915 ook een Belgisch burgerlijk ziekenhuis geïnstalleerd. 599 vluchtelingen zijn er overleden, voornamelijk aan ouderdom, ontbering, tyfus en Spaanse griep. Hiervan zijn er 35 afkomstig uit Alveringem en haar deelgemeenten. De overledenen worden een eind verderop begraven, vaak in gemeenschappelijke graven. In de jaren 1950 verdwijnen alle kruisjes en wordt de begraafplaats een “doodgewone” weide…

Op een paar kilometer van de Chartreuse ligt het prachtige stadje Montreuil-sur-Mer. Het kleine stadje aan de monding van de rivier La Canche heeft zijn middeleeuwse allures goed bewaard. De historische gebouwen, de smalle steegjes, de stadswallen en de indrukwekkende vestigingen met de citadel getuigen van de rijke geschiedenis. De stad is ook verbonden aan het boek ‘Les Misérables’ van Victor Hugo. Het hoofdpersonage in dit literaire meesterwerk is burgemeester van de stad.

Programma

7.30u. Vertrek met autocar aan het Hof van Wyckhuize, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
9.45u. Koffiestop
10.30u. Bezoek aan het monumentale Kartuizerklooster La Chartreuse-sous-Montreuil en de tentoonstelling over het Belgisch burgerlijk hospitaal in de Eerste Wereldoorlog
12.30u. Kort bezoek aan de voormalige begraafplaats
13.00u. Lunch met driegangenmenu, drankje inbegrepen
14.45u. Bezoek aan Montreuil, de middeleeuwse stad, citadel en vestingen.
16.45u. Drinkpauze
17.30u. Terug naar huis
19.30u. Aankomst in Alveringem

De professionele gids en reisleider Ludovik Dornez begeleidt de hele dag op deze uitstap.

Informatie busuitstap

Plaats van vertrek: Hof van Wyckhuize, Sint-Rijkersstraat 19, 8690 Alveringem
Start: 7.30 u.
Deelnameprijs: € 45 per persoon (inclusief: vervoer per bus, koffiestop, driegangenmenu + drankje, toegangsgeld Chartreuse en Citadel). De dienst Mens en Vrije Tijd Alveringem betaalt de gids en komt tussen in de vervoerkosten, zodat we deze busuitstap aan een scherpe prijs kunnen aanbieden.
Inschrijven: Vooraf inschrijven op cultuur@alveringem.be – tel. 058 28 88 81. € 45 per persoon overschrijven op BE92 7380 2138 8623 met vermelding van je naam en het aantal deelnemers.

Voor meer info kan u terecht door te bellen naar 058 28 88 81 of te mailen naar cultuur@alveringem.be.

Foto: Oorlogserfgoed Alveringem