Het Stavelse talent Stan Dewulf maakt in 2019 deel uit van het profpeloton. Dat werd gemeld door Het Nieuwsblad en is inmiddels door verschillende bronnen bevestigd.

Stan Dewulf won onlangs Parijs-Roubaix bij de beloften en werd sindsdien gegeerd door verschillende teams die met contracten zwaaiden, zoals Topsport Vlaanderen–Baloise, Cofidis en Katucha. Uiteindelijk koos Dewulf voor een verlengd verblijf bij Lotto Soudal, waar hij de U23 ploeg van Kurt Van de Wouwer zal inwisselen voor de profploeg onder leiding van Herman Frison. Dit bericht werd bevestigd op de officiële website van de Lotto-Soudal wielerploeg.

Ex-profrenner Kurt Van de Wouwer zwaait op de website alvast met lof voor de prestaties van het jonge West-Vlaamse talent. “Stan is een rijder voor de Vlaamse races. Dat is duidelijk als je naar zijn resultaten kijkt, inclusief zijn overwinning in Parijs-Roubaix. Dit jaar won hij ook twee etappes op Triptyque des Monts et Châteaux, net over de grens met Wallonië, op een parcours vergelijkbaar met de Vlaamse Ardennen. Aan de andere kant eindigde Stan al tweemaal in de top drie van het eindklassement van de Tour de Bretagne, een zevendaagse etappewedstrijd op een meer uitdagende baan. Dat is een beroemde race, met sterke deelnemers. Het is geweldig dat Stan in twee opeenvolgende edities zo goed presteerde. Dit bewijst ook dat meerdaagse koersen hem niet moeten afschrikken.”

(Lees verder onder de foto)

Stan Dewulf won onlangs Parijs-Roubaix bij de beloften.

Van de Wouwer wijst er verder op dat met zo’n palmares de overstap voor de profs voor de hand ligt, al is het op dit moment nog niet helemaal duidelijk of Stan Dewulf op termijn kan uitgroeien tot een kopman. Kurt van de Wouwer wijst er zelf ook op dat er, mede door de huidige combinatie van studies en wielrennen, nog wat rek zit op de prestaties van Dewulf.

Ook Michel Wuyts en José De Cauwer, de wielercommentatoren bij de openbare omroep VRT, zijn lovend over het talent uit de Westhoek. Volgens hen kan en moet Dewulf op termijn de man van het voorjaar worden.

Het laatste woord is echter voor Stan Dewulf zelf, die op de op de website van zijn team het volgende zegt: “Ik heb een goed seizoen achter de rug, en ik voel me klaar om zowel fysiek als mentaal prof te worden. Vorig jaar had ik al een aanbod van een paar profploegen, maar dat kwam te vroeg voor me. Ik ben ook heel blij dat ik deze stap in mijn carrière binnen het Lotto Soudal-team kan zetten, nadat ik drie jaar heb gereden voor het U23-team. Ik weet dat ik in dit team fietsen kan combineren met mijn derde bachelorjaar biomedische technologie. Renners als Tiesj Benoot en Tim Wellens kregen die kans ook. Dat is erg belangrijk voor mij. Als ik mijn studie voortzet, krijg ik mentale rust.”