Een grote brand, een gaslek of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in Lo-Reninge willen we de inwoners graag snel verwittigen. Daarom kan onze stad vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een systeem dat de inwoners meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon.

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid de inwoners verwittigt en de nodige instructies geeft bij een noodsituatie. Dankzij BE-Alert kan de burgemeester, gouverneur of de minister van Binnenlandse Zaken een bericht uitsturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Zo krijgen alle betrokken inwoners snel de nodige aanbevelingen (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand) en de officiële, correcte informatie, direct van de bron.

BE-Alert gebruikt verschillende kanalen om te waarschuwen. Je kan een BE-Alertbericht ontvangen via een sms, een gesproken bericht via een telefoonlijn of een e-mail. BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen.

(Lees verder onder de foto)

BE-Alert

“Correcte informatie verspreiden is heel belangrijk. Dit kan levensbelangrijk zijn”, zegt burgemeester Lode Morlion. “Toch een kanttekening bij de kost die wordt aangerekend aan de gemeente. Of we nu spreken over een gemeente met 100.000 inwoners, of een kleine gemeente als Lo-Reninge met 3.300 inwoners, de kostprijs is forfaitair 1.100 euro + btw! We hopen dat de hogere overheid hier in de toekomst een gedifferentieerde kost zal aanrekenen.”

“Het is ook heel belangrijk dat de inwoners zich inschrijven op BE-Alert”, aldus nog burgemeester Lode Morlion. Inschrijven op BE-Alert is heel gemakkelijk en kan gratis via www.be-alert.be. Het is de bedoeling dat het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk wordt ingevuld.