Ooit al een gigantische rups van de doodshoofdvlinder gezien? Die kans is erg klein want de rups komt maar zelden voor in onze streek. Afgelopen maandag ontdekte Veerle Matten uit Stavele het dier in haar moestuin. De rups werd intussen opgehaald door een vlinderkweker.

“Het was mijn kat Rambo die hem opmerkte. We vroegen ons af waar hij de hele tijd zat naar te kijken. Toen we bij hem aankwamen zagen we dan die grote rups. Aanvankelijk dachten we dat het om een Pokémon ging. Maar na wat opzoekwerk en de bevestiging van Natuurpunt kwamen we uit bij de doodshoofdvlinder, een vlinder die een van de grotere pijlstaartvlinders is en een lichaamslengte van ongeveer zeven centimeter bereikt. De spanwijdte van de vleugels is bijna het dubbele. “Ondertussen hebben we hem veilig in een emmer met een bodem aarde gezet”, aldus Veerle.

Lees verder onder de foto.

Een doodshoofdvlinder. Foto: Pinterest

Zeldzaam

De doodshoofdvlinder heeft een natuurlijk verspreidingsgebied dat voornamelijk delen van Afrika en Azië beslaat. Het is een trekvlinder die in de zomer noordwaarts vliegt en enorme afstanden kan afleggen. De doodshoofdvlinder komt dan in Europa voor tot in Scandinavië en wordt ook jaarlijks in Nederland en België waargenomen. De vlinder is echter niet in staat zich te handhaven in deze noordelijke gebieden.

De doodshoofdvlinder heeft een natuurlijk verspreidingsgebied dat voornamelijk delen van Afrika en Azië beslaat. Foto: Veerle Matten
De vlinder is niet in staat zich te handhaven in deze noordelijke gebieden. Foto: Veerle Matten