In Lo wordt op zondag 6 oktober de 22ste editie van de Westhoek-rally voor mountainbikers ingericht. Het is voor de mountainbikers van WTC Julius Caesar niet de eerste mountainbikerit dit seizoen want ondertussen peddelden er een aantal MTB’ers reeds een aardig pak kilometers bij elkaar. Het is voor de club wel het einde van een geslaagd en mooi wegseizoen en de start van het veldseizoen.

De organisatoren hebben geprobeerd om zoveel mogelijk offroad-wegen in het parcours op te nemen en zijn er in deze vlakke streek goed in geslaagd een mooie rit voor te schotelen. Elke deelnemer kan op zijn eigen tempo rijden en iedereen kan dus meedoen, het is trouwens een gezonde vorm van recreatie midden in de natuur. Voor deze mountainbiketocht werd speciaal toestemming gevraagd aan diverse landbouwers en eigenaars om éénmalig te passeren over hun privégronden. Ook Agentschap Natuur en Bos werd nauw betrokken bij de organisatie van deze tocht wat voor mooie unieke doorsteken zorgt.

De eerste organisaties van de “Westhoek-rally” starten in “Garage-Carwash Declerck” te Lo en gingen door in de Kerstperiode. Iedereen die de ondergrond van Lo kent zal zich kunnen inbeelden dat dit dikwijls een slijkrit was. Na een tussenstop in “Café Edelweis”, opnieuw “Garage Declerck” en een vervroeging op de kalender ging de organisatie voor een nieuwe startplaats. De start van de mountainbikerit op het “Sportterrein” in Lo, Zuidstraat 21 nabij het centrum, was meteen een schot in de roos en is ook dit jaar de startlocatie. Een prachtige locatie met diverse mogelijkheden om deze rit top te maken, warme douches, een mooie afspuitstand en de uitgebreide après-mogelijkheid zijn maar enkele zaken. Na de rit krijgen de deelnemers voor hun prestatie nog een boterham met beleg aangeboden.

‘Broeken’

Ook het vervroegen van deze rit naar één van de eerste in het winterseizoen zorgt ervoor dat rijomstandigheden nog zeer goed zijn. “Zo hebben we de mogelijkheid om via paden te rijden waar je in normale omstandigheden nooit voorbij komt. Doorheen onze unieke ‘Broeken’ kun je naast het genieten van de sport eveneens genieten van de prachtige natuur. Drie jaar geleden werd in heroïsche omstandigheden gereden, stormwind en hevige regen, waarbij enkel de echte Flandriens uit hun bed kwamen. Toch waren de deelnemers uiterst tevreden over het toen nieuwe, uitgebreide parcours. Ondertussen werd het parcours nog iets geoptimaliseerd en werden oudere stroken vervangen door totaal nieuwe stukken zodat we nu enkel nog hopen op goed weer en jullie deelname. Waar vroeger het slijk je soms om de oren vloog durven de organisatoren zelfs te garanderen dat er geen slijkstroken aan te pas komen en dat het toch een kuitenbijter zal zijn”, aldus Patrick Vermeulen van WTC Julius Caesar Lo.

Offroad

“Er zitten opnieuw een paar nieuwe stukjes in het parcours en uiteraard om de kilometers binnen de perken te houden werden er ook een paar stukjes geschrapt. Dit jaar gaan we niet door Eversam maar dit is door een minstens evenwaardig nieuw stukje vervangen. We hebben 4 verschillende afstanden uitgestippeld zodat er voor elk wat wils is. We doorkruisen onze 4 deelgemeenten, Lo, Noordschote, Reninge en Pollinkhove, maar pakken ook nog een stukje Woumen, Merkem, Boezinge en Zuidschote mee op het langste parcours. Om het voor iedereen haalbaar te houden kun je kiezen uit 56.3 km met 67.8% offroad, 48.4 km met 64 % offroad, 38.5 km met 60 % offroad en 29.6 km met 42.8 % offroad. Meedoen dus! Je kunt starten tussen 7.30 en 10.30 uur, deelnemen kost 4 euro voor vergunninghouders, 6 euro voor niet aangesloten bikers”, aldus Patrick Vermeulen.

De offroad bestaat uit landwegen, kerkwegels, jaagpaden, boswegels, grasstroken, gravel en kasseien zodat er voor elk wat wils is. Zeer veel van de stroken zijn uniek omdat het de enige mountainbikerit is die deze regio doorkruist. Er zijn op alle afstanden trouwens 2 uitgebreide bevoorradingen voorzien om het energiepeil op niveau te houden en kort voor de aankomst wacht er nog een speciale verrassing.

De voorbereiding van de vele vrijwilligers zal zich hopelijk uiten in een succesvolle, zonnige editie met veel tevreden mountainbikers. Iedereen paraat dus tussen 7.30 en 10.30 uur op zondag 7 oktober aan het ‘Sportterrein’, Zuidstraat 21 te Lo voor de 22ste Westhoek-rally.

WTC Julius Caesar Lo