Op het grondgebied van de Lokale Politie Spoorkin werd maandag een multidisciplinaire controleactie gehouden waarbij de lokale politie, het mobiel afhandelingsteam transmigratie van de federale politie, de milieu-inspectie, de douane en de Vlaamse belastingsdienst de handen in elkaar sloegen.  

Deze grootscheepse controleactie, op initiatief van de PZ Spoorkin, kadert binnen de uitvoering van het zonaal veiligheidsplan. Door het bundelen van de krachten van de verschillende diensten kunnen verschillende fenomenen gelijktijdig aangepakt worden waaronder zwaar vervoer, mensenhandel, leefmilieu, verkeersveiligheid en openstaande penale boetes. Tijdens de gefaseerde actie waren er op het piekmoment zo’n 50 tal mensen op het terrein aanwezig zijn.

“Tussen 14.40 uur en 16.40 uur stelden wij een verkeerscontrole op in Hoogstade met inzet van een 25-tal politiemensen. Dit met de coördinatie van de PZ Spoorkin en de bijstand van de PZ Midow en de Federale Politie”, aldus commissaris Toon Fonteyne. De politie controleerde 1.004 voertuigen op snelheid en daarvan reden 151 bestuurders – zo’n 15 procent – te snel. Daarbij werd een voertuig geflitst aan 119 km/h ter hoogte van het PMO-tankstation in Hoogstade. 15 bestuurders gaven aanleiding tot een ademtest, maar die bleken allemaal negatief. Verder werden er nog 3 inbreuken vastgesteld op het niet vertonen van een geldige verzekering en 1 inbreuk op de inschrijving. In de Romanestraat in Lo-Reninge werden er 5 technische inbreuken en 1 verkeersinbreuk op het onrechtmatig gebruik van de grootlichten vastgesteld.

Controle van de soort diesel. Foto: Lokale Politie Spoorkin

Gedurende de actie werd er dus op diverse locaties geflitst, met de bedoeling om de flagrante overtreders te intercepteren en onmiddellijk te confronteren met hun rijgedrag. “Zowel voor rijden onder invloed als voor overdreven snelheid willen we werken aan een mindset bij de bevolking waarbij men zicht niet langer afvraagt of er controle zal zijn, maar wel nadenkt over de gevolgen van het snel rijden of rijden onder invloed. De kans op een ongeval is immers groter dan de kans op een politiecontrole”, aldus commissaris Toon Fonteyne.

Nog een grote bezorgdheid van de burgemeesters en burgers van Veurne, Lo-Reninge en Alveringem is de verkeersveiligheid en in het bijzonder alcohol achter het stuur en overdreven snelheid. Alcohol is één van de grootste killers in het verkeer en bij de recente controleactie van de PZ Spoorkin op 8 november 2019 werd 7% van de gecontroleerde bestuurders betrapt op strafbare intoxicatie.