Groot-Alveringem

Succesvol erfgoedproject ‘Oavergemsjche Kopn’ krijgt vervolg

Daron Mertens
6 maart 2020
De succesvolle lancering van het erfgoedproject Oavergemsjche Kopn in september 2019 krijgt een vervolg. Op zaterdag 21 maart 2020 worden opnieuw tien bijzondere Alveringemnaars aan het publiek voorgesteld, deze keer in feestzaal De Moote in Stavele.

De nieuwe Oavergemsjche Kopn komen uit Beveren-aan-de-IJzer, Gijverinkhove, Izenberge, Leisele en Stavele: Alice Loeys, Amand Nollee, Arlette Debeer, Erik Mahieu, Gaston Neyrinck, Herman Bonnez, Robert Delanoeye, Roger Oyaert, Roselyne Huys en Trees Fagoo. Korte filmfragmenten worden afgewisseld met aangepaste liederen in het dialect, gebracht door Herman Rombaut en Dries Saelens.

“Heel wat boeiende verhalen over het dorps- en beroepsleven in de Westhoek dreigen definitief verloren te gaan. Aan de hand van getuigenissen van 20 markante Oavergemnoars proberen we de beleving en de evolutie van deze dorpen een stem en een gezicht te geven. Persoonlijke verhalen zeggen veel meer dan droge feiten en houden de geschiedenis levend. Bovendien zijn deze getuigen tegelijk ook ambassadeurs van onze bedreigde streektaal. Door hun getuigenissen te registreren, kunnen we ook ons dialect helpen in stand houden”, aldus medewerker Leo Bonte van Mens & Vrije Tijd Alveringem.

Voor dit erfgoedproject hebben de dienst Mens & Vrije Tijd en het dialectgenootschap Bachtn de Kuupe de handen in elkaar geslagen. De markante Oavergemnoars zijn uitgebreid geïnterviewd door Frieda Moeneclaey, Herman Keirsebilck en Leo Bonte. Samen schilderen deze mensen een kleurrijk pallet van het beroeps- en dorpsleven van weleer, met onder andere een landbouwer, een ondernemer, een fruitkweker, een winkelierster, een lerares, een schilder, een grensarbeider en een bandagiste.

De nieuwe ‘Oavergemsjche Kopn’.

Daron Mertens
6 maart 2020