Alveringem

Verzet tegen kap 112 hoogstampopulieren in Alveringemse Groenedreef

Daron Mertens
22 juni 2020
De beslissing om 112 hoogstampopulieren te rooien en te vervangen door 26 winterlindes in de Alveringemse Groenedreef stuit op verzet. Actiegroepen stelden een petitie op en hopen hiermee dat het gemeentebestuur op zijn beslissing terugkomt.

De bomen werden volgens burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen/CD&V) destijds te dicht bij elkaar geplant waardoor ze ‘onvoldoende licht krijgen en te zwak worden’. “Dat ze te dicht staan heeft vooral gevolgen voor de broosheid ervan. Jaarlijks vliegen er door de wind grote takken uit, maar tot nu toe zonder ongelukken. Bovendien rijten de bomen met hun wortels de straat open, wat trouwens hetzelfde probleem was in de Oerenstraat”, aldus de burgemeester.

Petitie

Als protest stelden enkele jongeren, zoals Anna Provoost uit Poperinge, een petitie op tegen de beslissing van de geplande bomenkap. “De gemeente Alveringem kapt volgende week zonder grondige reden de dubbele rij bomen langs de Groenedreef. In tijden van droogte, van klimaatverandering, van pleidooien voor meer groen en bos, vinden wij, jongeren, het belangrijk om mensen ervan bewust te maken dat deze slachting niet verantwoord is, en al zeker niet als er slechts 26 lindes ter compensatie worden geplant. Help ons om deze strook groen in de Westhoek te redden door deze petitie ten laatste tegen vrijdag te tekenen”, aldus Anna Provoost.

De 112 hoogstampopulieren in de Groenedreef. Foto: Daron Mertens

Op bepaalde plaatsen zitten er enkele scheuren in het wegdek. Foto: Daron Mertens

Het bord met ‘bekendmaking beslissing omgevingsvergunning’. Foto: Daron Mertens

Daron Mertens
22 juni 2020