Oeren

Eerbetoon voor overleden leerkracht en restauranthouder Paul Doise

Daron Mertens
20 augustus 2020
Vijf jaar geleden overleed Paul Doise (72) na een strijd tegen maag- en slokdarmkanker. Als leerkracht aan ’t Bruge in Veurne en uitbater van restaurant De Reygaerd in Avekapelle was hij een gekend figuur. Als eerbetoon geven zijn kinderen een tentoonstelling met al zijn kunstwerken in het kerkje van Oeren.

Terugkerende thema’s in het werk van Paul zijn het platteland, bloeiende natuur en het gezin, vrouw en kinderen. Dit in geheel eigen stijl, kleurrijk of met donkere houtskool tinten, scherpe lijnen met inkt of zachte vegen met pastelkrijt. Ook de houtbeitel werd gehanteerd, hoekige abstracte werken of zachte vrouwelijke sculpturen.

Lees verder onder de foto.

Eén van de werken van Paul Doise. Foto: familie Doise

Paul kwam uit een kroostrijk gezin uit West-Vleteren als zoon van een dorpsonderwijzer, en heeft zelf het grootste deel van zijn leven voor de klas gestaan in het buitengewoon onderwijs in Veurne. Velen kennen hem nog als meester Paul. Met diepe wortels in de klei van de polders, zijn dorp was zijn wereld, en een sterke hang naar authenticiteit.

De tientallen werken van Paul Doise zijn vanaf dit weekend en dat tot 6 september te zien in het kerkje van Oeren. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tussen 14 en 18 uur. Het dragen van een mondmasker en je registreren zijn verplicht.

Daron Mertens
20 augustus 2020