Alveringem

Asbest vrijgekomen na brand op kasteelhoeve

Daron Mertens
13 februari 2021
Er brak vrijdagavond een uitslaande brand uit in een bijgebouw van een kasteelhoeve in Alveringem. Een dak uit asbest ging in vlammen op.

Omstreeks 20u25 werd Brandweer Westhoek opgeroepen voor een uitslaande brand in een bijgebouw van een kasteelhoeve in de Schooldreef in Alveringem. De brand was vrij snel onder controle. In de oude loods bevinden zich oude tractoren, stro en hooi. De ploegen van de brandweer zijn erin geslaagd om de brand tegen te houden en de tractoren te vrijwaren. Ook het als erfgoed geklasseerde kasteel werd volledig gevrijwaard. Niemand raakte gewond.

Door de afgelegen locatie van de kasteelhoeve dienden een vijftal extra tankwagens te worden opgeroepen voor waterbevoorrading. Daarnaast werd met een pomp water uit de kasteelvijver gepompt om te blussen. Omwille van de aanwezigheid van asbest in een gedeelte van het dak, kwam het gevaarlijke stoffen team van Brandweer Westhoek ter plaatse om de ingezette brandweerlui te decontamineren.

Er was op geen enkel ogenblik gevaar voor buurtbewoners. De rook van de brand trok weg van het bewoonde gebied naar de open velden. Vandaag zal duidelijk worden in hoeverre de aanpalende landerijen bezoedeld zijn met asbestresten die met de rook meegevoerd werden.

Foto: Brandweer Westhoek
Foto: Brandweer Westhoek
Daron Mertens
13 februari 2021