Groot-Alveringem

Maart: maand van de netheid!

Daron Mertens
26 februari 2021
Zwerfvuil vervuilt het straatbeeld en het milieu. Mensen gooien bewust of onbewust afval op de grond, een hardnekkig probleem dat IVVO en de aangesloten gemeenten blijvend willen aanpakken. Naar goede gewoonte organiseert IVVO jaarlijks een grote zwerfvuilopruimactie.

Op 1 maart start de maand van de netheid, dan gaan 200 verenigingen uit de IVVO regio zich inzetten om zwerfvuil te ruimen. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8km weg of fietspad aan te pakken. Nieuw dit jaar is het gebruik van de WePlog app, waarbij IVVO een speciale module voorzien heeft voor de communicatie van de opruimers binnen de verenigingen. Dankzij de WePlog app kan elke vereniging zien welke straten al geruimd zijn door hun leden, zo weten andere leden perfect waar ze moeten inpikken. De leden binnen de verenigingen of groep kunnen onderling met elkaar communiceren en elkaar motiveren.

Valentijn Despeghel, voorzitter IVVO: “Jammer genoeg zien we de laatste maanden een toename van zwerfvuil, denk maar aan alle mondmaskers of ontsmettingsdoekjes. Vanuit IVVO vonden we het belangrijk om de jaarlijkse opruimactie corona-proof verder te zetten. In plaats van de actie op één dag te organiseren, zal de opruimactie dit jaar uitgevoerd worden over de volledige maand maart. De deelnemende verenigingen zullen 3.200 km wegbermen opruimen en daarnaast pompen we vanuit IVVO en de deelnemende gemeenten 40.000 euro in het verenigingsleven. Een win-win voor beiden.”

We Plog

Na de maand van de netheid zou de volledige gemeente opgeruimd en zwerfvuil vrij moeten zijn. Maar daar stopt het verhaal niet. Graag willen IVVO en de betrokken gemeenten dit aanhouden. Met die reden willen we zwerfvuilvrijwilligers, gezinnen, studenten,… warm maken om aan de slag te gaan met de WePlog app. Efficiënt ruimen van zwerfvuil doordat WePlog je met een kleurcode toont welke buurt dringend een opruimbeurt kan gebruiken. Net geplogd? Dan toont de app dit aan andere ploggers en leidt hen naar wegen die opnieuw een opruimbeurt kunnen gebruiken.

De gemeenten en IVVO kunnen opvolgen hoeveel mensen er in de weer zijn, hoeveel zwerfvuil er verzameld is door de gebruikers, hoeveel km er geplogd werd in een gemeente,… Heel gebruiksvriendelijk naar de ploggers toe is dat ze via de app een foto kunnen nemen van hun vondsten (bv. een band in de gracht), dit komt bij de gemeente terecht en zo kan hun technische dienst dit gaan ophalen. Een handige app waarmee iedereen zijn steentje kan bijdragen voor een propere buurt! Alle info over de app kun je hier terugvinden.

Daron Mertens
26 februari 2021