Groot-Alveringem

Restauratie van de kasteelhoeve Hof van Wychhuus

Daron Mertens
16 april 2021
De kasteelhoeve Hof van Wychhuus, het huidige gemeentehuis, zal nog net voor de zomervakantie gerestaureerd worden. Tijdens de werken blijft het gebouw toegankelijk voor inwoners en personeel.

“Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.    

De kasteelhoeve Hof van Wychhuus heeft nood aan opknapwerk. Het gevelmetselwerk en de dakbedekking worden gerestaureerd, het buitenschrijnwerk wordt hersteld en geschilderd en er komen overal achterzetramen. Hiervoor is een premie van € 124.269,43 euro voorzien. De kasteelhoeve is sinds 1971 beschermd als monument. In 2017 werd een beheersplan voor het monument opgemaakt.   

Naar het jaartal weergegeven op de omheiningsmuur dateert dit ‘hof van plaisance‘ vermoedelijk uit het prille begin van de 17e eeuw. Haar naam ontleent de adellijke woonst aan de familie van Wyckhuize (Wychhuus), waarvan jonkheer Franchoys van Wyckhuus, heer van Fontigny, omtrent die tijd optrad als eigenaar. In 1977 kocht de gemeente Alveringem het Hof en er werden gemeentediensten in onder gebracht.  

De kasteelhoeve Hof van Wychhuus. Foto: Daron Mertens
Daron Mertens
16 april 2021