Groot-Alveringem

Week van de Europese Begraafplaatsen

Daron Mertens
20 mei 2021
Tijdens de “Europese Week van de Begraafplaatsen” maken veel gemeenten en steden extra tijd vrij om hun kerkhof mooi in de kijker te zetten. Vele gemeenten geven geleide wandelingen om zo een stukje geschiedenis in de aandacht te brengen.

Hoven van Eerbied: funeraire wandeling kerk en begraafplaats Gijverinkhove

  • Zaterdag 5 juni 2021 om 14 u.
  • Startplaats: Sint-Petruskerk, Pater Oyaertplein, 8691 Gijverinkhove
  • Deelname: gratis – vooraf reserveren via toerisme@alveringem.be
  • Mondmasker verplicht. Volgens de opgelegde coronamaatregelen voor het aantal personen per rondleiding.

De Sint-Petruskerk is samen met het dorpskerkhof een beschermd monument. De kerk ligt niet in het hart van het dorp maar even verderop tussen de weiden. De Sint-Petruskerk bevat nog Romaanse onderdelen. De sfeer van het interieur wordt bepaald door de houten gewelven en de spitsbogen. Het kerkhof, vooral ten zuiden van de kerk, werd reeds in de achttiende eeuw in gebruik genomen.

Er zijn gietijzeren en betonnen kruisen in diverse modellen. Opvallende beelden op grafzerken zijn van Magloire Dornez en Toon Van Mechelen.

Hoven ven Eerbied: funeraire wandeling kerk en begraafplaats Izenberge

  • Zondag 6 juni 2021 om 14 u.
  • Startplaats: Sint-Mildredakerk, Sint-Mildredaplein, 8691 Izenberge
  • Deelname: gratis – vooraf reserveren via toerisme@alveringem.be
  • Mondmasker verplicht. Volgens de opgelegde coronamaatregelen voor het aantal personen per rondleiding.

Rond de Sint-Mildredakerk van Izenberge ligt de gemeentelijke begraafplaats met heel wat merkwaardige zerken van markante figuren zoals burgemeesters, oorlogsslachtoffers, brouwers en priesters. Opvallend zijn de zerken met bronzen versieringen, in arduin of streekeigen beton. De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan de kerk met tal van merkwaardige schilderijen en de kermistentoonstelling van Pette “Camiel” Blaevoet.

Sint-Mildredakerk van Izenberge
Daron Mertens
20 mei 2021