Groot-Alveringem

800.000 euro aan brandweerkosten gerecupereerd na jarenlange rechtszaak

Daron Mertens
28 mei 2021
Alveringem heeft in samenwerking met twee andere West-Vlaamse gemeenten een jarenlange rechtszaak tegen de Belgische staat gewonnen. De gemeenten hebben zelf geen eigen brandweerkorps en moesten van de overheid plots veel meer betalen. De gemeente krijgt meer dan 800.000 euro aan brandweerkosten terug.

Alveringem heeft geen eigen brandweerkorps, maar betaalt wel altijd correct hun bijdrage in de kosten van brandweerbescherming door naburige korpsen. Maar in 2014 kreeg de gemeente een rekening in de bus voor de jaren 2006 tot en met 2010 waarbij met terugwerkende kracht extra supplementen werden aangerekend. “Die bedragen waren meer dan het dubbele van wat wij vroeger betaalden”, aldus burgemeester Gerard Liefooghe (Gemeentebelangen – CD&V).

Lees verder onder de foto.


Brandweer Lo-Reninge aan het werk in Izenberge. Foto: Archief

 

Voor de jaren 2011 en 2012 volgden gelijkaardige rekeningen. “Uiteraard hebben we ons daartegen verzet, samen met Jabbeke en Wielsbeke. De afrekeningen waren namelijk volkomen ondoorzichtig en de invordering van de supplementen kwam te laattijdig, want ze waren al verjaard. Liefst zeven jaar hebben we geprocedeerd, maar met succes. Het hof van beroep in Gent heeft beslist dat de Belgische staat alle onwettig geïnde supplementen moet terugbetalen, verhoogd met de intresten”, vervolgt Gerard Liefooghe. In totaal krijgt de gemeente meer dan 800.000 euro terug.

Daron Mertens
28 mei 2021