Lo-Reninge

In het spoor van rattenvanger Aäron: Zuhal Demir op bezoek in Lo-Reninge

Daron Mertens
6 juni 2021
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) trok zaterdag naar Lo-Reninge om er in een kano te varen en samen met rattenvanger Aäron Fabrice de Kisangani de buit in de vallen te gaan controleren. In het IJzerbekken zijn er namelijk nog veel muskusratten.

De muskusrat is een exoot. Ze maximaal bestrijden met minimale dierenleed is een noodzakelijk werk om de waterveiligheid, onze natuur en onze landbouwgewassen te beschermen. De knaagdieren zijn heel schadelijk voor de natuur en zijn bovenal erg onhygiënisch. Ze verspreiden ziektes en brengen ook schade toe aan bermen, dijken, planten en landbouwgewassen. Dat is ook de reden waarom Europa van elke lidstaat verwacht dat ze daarin actie onderneemt. De 70 rattenvangers van de Vlaamse Milieumaatschappij hebben vorig jaar bijna 3.000 muskusratten gevangen. West-Vlaanderen is koploper. 

Lees verder onder de foto.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) trok zaterdag naar Lo-Reninge.


Er zijn veel minder problematische muskusratten dan vroeger. “Daar waar we de rattenbestrijding doen, hebben we de overlast onder controle gebracht. 20 jaar geleden vingen de rattenbestrijders van de VMM jaarlijks nog 40.000 ratten in Vlaanderen. Vandaag zijn dat er nog amper 3000 per jaar. We zien ook dat Nederland intussen onze effectieve aanpak overneemt”, aldus minister Demir.

“Ik ging zelf mee op pad met onze jongste rattenbestrijder Aäron. Een bijzondere, maar leuke ervaring. Alleen door op het terrein te gaan kun je werkelijk een beeld krijgen van het harde werk dat verzet wordt. En ja, ik was vooral opgelucht dat ik de gevangen muskusrat niet zelf moest vasthouden”, sluit Zuhal Demir af.

Daron Mertens
6 juni 2021