Groot-Alveringem

VLM voert verscherpte mestcontroles uit

Foto: VLM
Daron Mertens
13 september 2021
Tot juni 2023 houdt de Vlaamse Landmaatschappij een actie in 37 gemeenten, waaronder Alveringem.

De dienst Handhaving van de Mestbank staat voor de permanente uitdaging om haar inspecteurs zo efficiënt mogelijk in te zetten. Sinds 2014 controleert ze daarom extra in de gemeenten waar de waterkwaliteit achterop hinkt. Dat doet ze onder de noemer ‘VODKA-actie’. VODKA staat voor ‘Verantwoord Omgaan met Dierlijke mest, Kunstmest en Andere meststoffen’. Tweejaarlijks maakt de VLM een nieuwe lijst op van VODKA-gemeenten. In een periode van 4 jaar streeft de VLM ernaar om in 60% van het gebiedstype 3 verhoogd aanwezig te zijn. Dat zijn de gebieden waar de VLM het meeste impact verwacht door verhoogde controles omdat de waterkwaliteit er het slechtst is.

Van juli 2021 tot juni 2023 houdt de VLM een VODKA-actie in 37 gemeenten, waaronder 25 nieuwe gemeenten. Alle VODKA-gemeenten liggen volledig of voor een groot deel in gebiedstype 2 en 3. Naast de slechte waterkwaliteit, heeft de Mestbank bij de selectie van de nieuwe gemeenten rekening gehouden met de volgende factoren: een hoge mestproductie, een hoog gebruik van kunstmest, de aanwezigheid van mestverwerkings- en vergistingsinstallaties en eerdere lozingen in een gemeente.

De betrokken West-Vlaamse gemeenten: Kortemark, Wevelgem, Langemark-Poelkapelle, Torhout, Roeselare, Zonnebeke, Ieper, Menen, Alveringem, Ledegem, Poperinge, Wervik en Vleteren. De landbouwers in de betrokken gemeenten hebben een mail gekregen met uitleg over de VODKA-actie. Ook buiten de VODKA-gemeenten blijven de Mestbankinspecteurs uiteraard controles uitvoeren.

Foto: VLM

Daron Mertens
13 september 2021