Groot-Alveringem

CO IJzervallei installeert boekenruilkastjes

Daron Mertens
2 oktober 2021
CO IJzervallei heeft in Alveringem en Lo-Reninge die deel uitmaken van de intergemeentelijke samenwerking een twintigtal boekenruilkastjes geïnstalleerd

Boekenruilkastjes zijn mini-bibliotheekjes die vrij toegankelijk zijn voor lezers en schenken gelezen boeken een tweede leven bij een nieuw lezerspubliek. Het principe is simpel: je neemt een boek uit het kastje en je zet er eentje voor in de plaats. Littlefreelibrary.org bedacht het simpele, maar doeltreffende concept. In tien jaar tijd kreeg het navolging in meer dan 90 landen, goed voor 80.000 mini-bibliotheekjes en miljoenen geruilde boeken. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. De bibliotheken uit de genoemde gemeenten voorzien een startcollectie. Dorpsbewoners of toevallige passanten, jong en oud(er) kunnen hieruit kiezen en ruilen met een ander exemplaar.

Zie je een boek staan dat je interesseert: je haalt het boek uit het kastje en je zet er een van je eigen boeken (in goede staat, zonder kapotte kaft of gescheurde bladeren) voor in de plaats. Na het lezen heb je de keuze: je ruilt het boek voor een ander uit het bibliotheekje, je houdt het zelf of je geeft het door aan iemand die je kent. Zo blijft het aanbod wisselend en gevarieerd. Het is de bedoeling dat de kastjes in het oog springen. Daarvoor deden ze een beroep op bewonersplatforms, lokale creatievelingen en mensen van het creatieve atelier van Duin & Polder Duindoorn.

Het resultaat van hun werk kun je nu bewonderen in Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge.

Foto: CO IJzervallei

Daron Mertens
2 oktober 2021