Izenberge

Kinderen fietsen veiliger tussen Leisele en Izenberge

Daron Mertens
23 oktober 2021
Het nieuw aangelegde fietspad tussen Izenberge en Leisele is officieel geopend.

De Izenbergestraat is nu uitgerust met fietspaden aan de beide zijden van de weg. Kinderen van de basisschool De Libel van Leisele fietsten het nieuwe traject in samen met het gemeentebestuur van Alveringem, medewerkers van de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Landmaatschappij en leden van het ruilverkavelingscomité Sint-Rijkers.

De nieuwe vrijliggende fietspaden hebben een totale lengte van 1,6 km. Ze maken meer en veiliger fietsverkeer mogelijk. Vooral voor kinderen en ouders in Izenberge is dat een opsteker. De oudere kinderen van de basisschool fietsen immers dagelijks naar de hoofdschool in Leisele. Ze kunnen nu in de beide richtingen een vrijliggend fietspad gebruiken. De nieuwe verbinding is ook opgenomen in het fietsnetwerk Westhoek van Westtoer.

Lees verder onder de foto.

De fietspaden zijn aangelegd door het ruilverkavelingscomité Sint-Rijkers, samen met de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Alveringem. De Vlaamse overheid betaalde 1,1 miljoen euro. Het provincie- en het gemeentebestuur investeerden elk ongeveer 140.000 euro in deze veilige fietsverbinding. De bushaltes langs de fietspaden zitten in een nieuw jasje. Het is nu voor de reizigers veiliger en comfortabeler om op- en af te stappen.

Burgemeester Gerard Liefooghe van Alveringem: “Het gemeentebestuur wil alle dorpen verbinden met vrijliggende fietspaden. Dat maakt veilig fietsen mogelijk, zowel voor de schoolgaande jeugd, de functionele fietsers als de toeristen. De pittoreske landelijke wegen zijn niet aan te raden voor fietsers omdat ook het lokaal landbouwverkeer er gebruik van maakt. Nieuwe fietspaden van dorp tot dorp zijn daar een mooi en veilig alternatief voor. De provinciale diensten tekenen nu de fietspaden tussen Leisele en Beveren uit, een bijkomende schakel in het Alveringems fietspadennetwerk.”

“Om meer mensen te overtuigen om de auto te laten staan en, zeker voor kortere afstanden, de fiets te nemen, zijn veilige fietspaden in goede staat het absolute minimum”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Ook wanneer we onze kinderen met de fiets naar school sturen, willen we dat dat in veilige omstandigheden gebeurt. Dankzij het ruilverkavelingsproject Sint-Rijkers komen we tussen Leisele en Izenberge aan die vraag tegemoet. En niet alleen de fiets wint, dankzij gerichte investeringen wordt ook de natuur hier beter van.”

Daron Mertens
23 oktober 2021