Lo-Reninge

Lo-Reninge investeert in zonnepanelen en elektrische wagens

Daron Mertens
30 oktober 2021
Lo-Reninge investeert 90.000 euro in de aankoop van twee elektrische wagens, zonnepanelen, een laadstation en ledlampen.

De gemeente diende in 2020 een klimaatproject in bij de Provincie West-Vlaanderen. Het doel: de CO2-uitstoot naar beneden halen door energiebesparende maatregelen door te voeren bij de technische dienst. Het project werd goedgekeurd. Jaarlijks trekt de Provincie ruim 1,3 miljoen euro uit voor klimaatprojecten die gericht zijn op het verminderen van de CO2-uitstoot. In 2020 werden vijftien projecten goedgekeurd. Een daarvan is het project in Lo-Reninge. De gemeente diende een voorstel in om energie te besparen bij de technische dienst. Het project is nu gerealiseerd, een investering van bijna 90 000 euro, waarvan 80% met subsidie uit het klimaatfonds van de Provincie.

“We zijn fier dat we als kleine gemeente geslaagd zijn om een dergelijk project te kunnen realiseren. Maar zonder de steun van de provincie West-Vlaanderen was het ons nooit gelukt. We zijn hen daar dan ook heel dankbaar voor”, aldus schepen Johan Matthys.

Lees verder onder de foto.

Schepen Wout Cornette, Patrick Gamme, burgemeester Lode Morlion, schepen Johan Matthys, technisch coördinator Pol Verhelle

Op het dak van de loods van de technische dienst werden zonnepanelen gelegd. Daarmee wordt een verbruik van 10.000kwh opgevangen. De twee klassieke bestelwagentjes van het technisch personeel zijn vervangen door twee elektrische auto’s. Tanken kan aan het elektrisch laadstation dat werd geïnstalleerd bij de loods. Tenslotte werden ook alle TL-lampen in de loods vervangen door ledlampen. De gemeente wil met de realisatie van dit klimaatproject niet alleen energie besparen, maar ook een voorbeeld zijn voor haar inwoners.

Door te investeren in groene energie, gekoppeld aan elektrische wagens, kan er met dit project op jaarbasis bijna 13 ton CO2 worden bespaard.

Schepen Wout Cornette, technisch coördinator Pol Verhelle, schepen Johan Matthys, gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, burgemeester Lode Morlion en Benoit Mottrie.

Daron Mertens
30 oktober 2021