Groot-Alveringem

Uitbraak van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijf

Daron Mertens
8 december 2021
Op een pluimveebedrijf in Alveringem is er een uitbraak van hoog pathogene vogelgriep vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Op 8 december werden 2 uitbraken van hoogpathogene aviaire influenza van het type H5N1 bevestigd: de eerste op een pluimveebedrijf in Alveringem en de tweede in Ravels (provincie Antwerpen). Bijgevolg worden rond deze 2 uitbraken een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10 km afgebakend. De beschrijving van deze zones en de maatregelen die er van toepassing zijn, zijn hier terug te vinden.

Er zijn ook twee uitbraken van hoogpathogene vogelgriep H5 bevestigd in pluimveebedrijven in Frankrijk, dicht bij de Franse grens, in de gemeenten Warhem en Winnezeele. De bewakingszones van 10 km rond deze uitbraken ligt gedeeltelijk in Belgiƫ, in de gemeenten De Panne, Veurne, Poperinge en Alveringem.

Daron Mertens
8 december 2021