Leisele

Vlaamse overheid trekt 248.000 euro uit voor restauratie Sint-Martinuskerk

Daron Mertens
13 januari 2022
De Sint-Martinuskerk in Leisele krijgt een flinke opknapbeurt. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) zet het licht op groen voor de restauratie.

“Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit”, aldus minister Matthias Diependaele. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Regelmatig onderhoud is de beste investering om dure restauraties in de toekomst te vermijden. Door te investeren in projecten met een sociale en culturele finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.”

De Sint-Martinuskerk in Leisele wordt gerestaureerd. Zo wordt onder andere het metselwerk gerestaureerd, worden de muurankers ontroest en behandeld en de monelen opnieuw gemetseld. De waardevolle figuratieve glasramen van Gustaphe Ladon in het koor worden museaal opgesteld en het schrijnwerk van de sacristie wordt hersteld en herschilderd. Voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk is een premie van 248.284,61 euro toegekend.

De Sint-Martinuskerk is al sinds 1939 beschermd als monument. Het is een laatgotische hallenkerk uit het begin van de 16de eeuw. Rond de kerk is een kerkhof afgezoomd met beuken en hulsthaag. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.

Sint-Martinuskerk

 

Daron Mertens
13 januari 2022