Alveringem

Benefiet ten voordele van de Alveringemse Harten

Daron Mertens
13 april 2022
Op zaterdag 30 april 2022 speelt de ‘Alveringemse krak’ Paule Cottigny de aangrijpende theatermonoloog ‘Kaprozen’ in gemeenschapszaal De Kwelle. Daarna volgt een concert door het solidariteitskoor Wak maar Proper. De opbrengst van de avond gaat naar de Alveringemse Harten.  

Vijftien jaar geleden moest Paule Cottigny afscheid nemen van haar gehandicapte zoon Bartel. Het verdriet schreef ze van haar af en dat resulteerde vorig jaar in de publicatie van het boek ‘We hadden je voor vreugde gemaakt’. Dat verdriet was ook de drijfveer om de monoloog ‘Klaprozen’ van auteur Marc Smet, in een regie van Ria Huyghe, op te voeren. Hierin speelt Paule een complexe vrouw, lief en zacht aan de ene kant, venijnig en ‘bitcherig’ aan de andere kant. Een vrouw met verlangens, gevoelens, lusten.

Choqueren gebruikt ze als schild om zichzelf te verdedigen, maar vooral om haar tweede zoontje, een kind met het syndroom van Down, te beschermen. Een nieuwe liefde brengt weer zon in haar leven. Maar ziekte komt roet in het eten gooien. Het monster borstkanker loert om de hoek. Alhoewel de ondertoon van het verhaal dramatisch is, blijft het toch draaglijk door de zalvende, soms cynische humor.

Lees verder onder de foto.

Vijftien jaar geleden moest Paule Cottigny afscheid nemen van haar gehandicapte zoon Bartel.

Na de theatermonoloog treedt het solidariteitskoor Wak maar Proper op. Het koor zingt liederen uit alle uithoeken van de wereld. Ze gaan over het leven in al zijn facetten, over verdrukking én over de kracht om daartegen te vechten, over solidariteit en de zorg om het milieu, over oorlog en vrede… En dat hoeft heus niet altijd zwaar op de hand te zijn. Het koor wil ook gewoon de vonk en de vreugde van het zingen doen overspringen op het publiek. En dat geldt ook voor de muzikanten, die zoveel meer doen dan alleen maar begeleiden.

Deze benefietavond wordt georganiseerd door de dienst Mens & Vrije Tijd van het lokaal bestuur Alveringem. De opbrengst gaat naar de Alveringemse Harten, een team dat zich al jaren inzet voor de strijd tegen kanker. Kapitein Lies Deman is heel blij met de steun. “We kennen allemaal wel een vriend, collega of familielid die strijdt tegen deze vreselijke ziekte die maar liefst 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen treft”, zegt Lies. Met verschillende acties door het jaar heen zamelen de Alveringemse Harten geld in voor de Stichting tegen Kanker. Deze stichting zet zowel in op wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte, opsporing en preventie, als op het begeleiden van patiënten en hun familie.

Info & tickets: Mens & Vrije Tijd | 058 28 88 81 | cultuur@alveringem.be

Daron Mertens
13 april 2022