Groot-Alveringem

Neem een duik in het schoolverleden op Erfgoeddag

Daron Mertens
20 april 2022
Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school’ duikt Erfgoeddag 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Beleef zo’n schooldag van weleer in het Openluchtmuseum Bachten de Kupe in Izenberge.

Op zondag 24 april 2022 is er de klassieke Erfgoeddag, maar het jaarlijks cultureel evenement speelt dit jaar verlengingen en loopt tot en met vrijdag 29 april 2022. De vier gemeenten van CO IJzervallei (Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge) reconstrueren de geschiedenis van het onderwijs en stellen waardevol schoolerfgoed tentoon. In Alveringem ligt de keuze van de locatie voor de expo voor de hand: het Openluchtmuseum Bachten de Kupe in Izenberge.

Lees verder onder de foto.

‘De dankbare kinderen van Leysele’ brengen hulde aan de ‘glorierijke overwinnaars’ van de Eerste Wereldoorlog. We zien de kleuters en de tweede gemengde klas met (wellicht) zuster Ligorie. Foto: privécollectie Westhoek Verbeeldt

Met zijn reconstructie van een oud Vlaams boerendorp herbergt het openluchtmuseum Bachten de Kupe een rijke collectie van cultureel erfgoed. Daartoe behoort ook het schoolklasje. Zaken zoals leien, griffels, wandkaarten, wandborden, schoolbanken… vind je er allemaal terug. Maar ook waardevol demonstratiemateriaal en reliëfkaarten zijn aanwezig. Opvallend is de grote diversiteit aan schoolbanken. Om dit schoolerfgoed tot leven te wekken, zal een ‘strenge’ schooljuf op verschillende tijdstippen les geven zoals in lang vervlogen tijden.

Tijdstippen lesjes:

  • zondag 24 april om 11 u.
  • woensdag 27 april om 14.30 u. en 15.30 u.
  • vrijdag 29 april om 14.30 u.

 

Daron Mertens
20 april 2022