Stavele

Landbouwer experimenteert met minimale bodembewerking

Daron Mertens
18 mei 2022
Voor landbouwers is het niet langer een optie om lijdzaam toe te zien hoe de droogte hun opbrengsten nekt.

Karel Dewaele uit Stavele, die een traditioneel landbouwbedrijf overnam van zijn ouders, experimenteert daarom met biologische teelttechnieken en een minimale bodembewerking. “Ik ploeg niet alles om, maar probeer mijn bodemstructuur intact te houden. Een bodem met veel leven­ en haarvaatjes houdt vanzelf het water­ beter vast.”

“Je voelt de grote nood onder land­bouwers om te leren van elkaar”, merkt Dewaele­. “Lange tijd was ploegen een goede­ manier om je bodemstructuur te verbeteren. Maar het voldoet niet meer om weerextremen op te vangen. We moeten durven af te stappen van technieken die al decennia de norm zijn. Voorlopig heb ik zelfs geen irrigatie nodig. De bodem is ten slotte het beste waterreservoir.”

Foto: Bart Seys

Daron Mertens
18 mei 2022