Alveringem

Westhoekcriterium organiseert reünie met ex-renners en sympathisanten

Daron Mertens
23 mei 2022
Op pinkstermaandag 6 juni wordt in De Kwelle een reünie georganiseerd met ex-renners en sympathisanten van het Westhoekcriterium.

Het Westhoekcriterium werd in 1955 gesticht onder impuls van André Vandecasteele in zijn woonplaats Gijverinkhove. De allereerste wedstrijd ging van start op 29 mei 1955 met start en aankomst in de wijk Abele, waar André Vandecasteele een garage en café uitbaatte. In het eerste jaar werden zes wedstrijden gereden: drie in Gijverinkhove, twee in Alveringem en één in Hoogstade. Maar het wielercriterium verspreidde zich de daaropvolgende jaren over de hele Westhoek.

Lees verder onder de foto.

In het eerste jaar werden zes wedstrijden gereden: drie in Gijverinkhove, twee in Alveringem en één in Hoogstade.

In het topjaar 1974 telde het Westhoekcriterium liefst 58 koersdagen. Er was in de streek geen enkele dorpskermis meer te vinden zonder dat er voor het Criterium gekoerst werd. Veel renners zijn hun carrière gestart in het Criterium van de Westhoek. Het was een springplank voor favorieten als Freddy Maertens en Michel Pollentier. Het Criterium stopte in 2019 na 65 seizoenen.

Na het succes van de speciale ‘Criterium-editie’ van het erfgoedproject ‘Café Passé’ in Dorpspunt in Beveren in juni 2019 zijn er plannen gesmeed voor een reünie met oud-renners en sympathisanten. Om alles in goede banen te leiden werd een werkgroep opgericht onder leiding van Sabine Vandecasteele, kleindochter van stichter en bezieler André Vandecasteele. De plannen werden doorkruist door de coronapandemie. Maar op pinkstermaandag 6 juni van 14.00 uur tot 18.00 uur is het dan eindelijk zo ver.

Lees verder onder de foto.

Deze reünie is een initiatief van de werkgroep ‘Het Westhoekcriterium herleeft’, de Dienst Mens & Vrije Tijd Alveringem en Westhoek verbeeldt.

In De Kwelle krijgen ex-renners en sympathisanten een gevarieerd aanbod. Er worden doorlopend foto’s uit vervlogen wielerjaren geprojecteerd. Ex-renner Luc Sockeel voert er zijn ‘wielersketch’ op. Enkele wielrenners getuigen over hun eerste wielerstappen in het Westhoekcriterium. En vooral worden er tussen pot en pint oude vriendschappen gevierd, anekdotes bovengehaald en krantenknipsels becommentarieerd. Ook wordt iedereen uitgenodigd om oude foto’s van het Westhoekcriterium mee te brengen, zodat de organisatoren ze kunnen inscannen en bewaren voor de eeuwigheid.

Deze reünie is een initiatief van de werkgroep ‘Het Westhoekcriterium herleeft’, de Dienst Mens & Vrije Tijd Alveringem en Westhoek verbeeldt.

Daron Mertens
23 mei 2022